Пятница, 03 мая 2024 17:14

На Марсі знайшли свідчення існування води

Дослідницька група, що працює за допомогою інструменту ChemCam на марсоході Curiosity НАСА, виявила незвично високий вміст марганцю в породах дна озера в кратері Гейл на Марсі.

Це відкриття, оприлюднене в журналі Journal of Geophysical Research: Planets, вказує на те, що відкладення на Марсі могли утворитися внаслідок дії води, можливо, у річці, дельті або біля берегової лінії стародавнього озера.

Патрік Гасда з Лос-Аламоської національної лабораторії, який очолив дослідження, зазначив, що оксиди марганцю складно утворюються на поверхні Марса через відсутність кисню в атмосфері.

Відкладення марганцю на Землі зазвичай формуються внаслідок впливу кисню і мікроорганізмів, що підтверджує наявність води і біологічної активності.

ChemCam використовує лазер для аналізу елементного складу гірських порід. Осадові породи, досліджені Curiosity, являють собою суміш піску, мулу та мулу. Піщані породи більш пористі, що сприяє проходженню ґрунтових вод через них.

Дослідники припускають, що марганець міг збагатитися в породах піску завдяки впливу ґрунтових вод, а окислювач, імовірно, був пов’язаний із процесами, що відбувалися в атмосфері або у воді. Це вказує на наявність процесів, подібних до земних, на стародавньому Марсі.

Ніна Ланца, головний дослідник ChemCam, наголосила, що навколишнє середовище озера Гейла, виявлене в стародавніх каменях, нагадує населені середовища на Землі.