Понедельник, 06 мая 2024 19:49

Угорщина не видаватиме українських біженців – віцепрем’єр

Угорщина не видаватиме українських біженців, повідомив віцепрем’єр-міністр країни Жолт Шем’єн

Угорщина не видаватиме українських біженців, повідомив віцепрем’єр-міністр країни Жолт Шем’єн.

Чиновник каже, що Угорщина не розслідує, чи є людина військовозобов’язаною в Україні, чи ні, та, «виходячи з елементарної гуманності, не дозволить відправити її на смерть».

Він заявив, що «кожен біженець з України (в Угорщині – ред.) – у цілковитій безпеці та отримує всю допомогу – чи то угорську, чи то українську».

Від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18–60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу. Як пояснили в міністерстві, це пов’язано з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Рішення у зовнішньодипломатичному відомстві назвали тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю розв’язання питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном». Відновити надання послуг обіцяють після набуття чинності законом, але з урахуванням його вимог.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, підтверджуючи це рішення МЗС, вказав, що перебування українців за кордоном «не звільняє від обовʼязків перед Батьківщиною».

Міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив 24 квітня, що Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку і допомогти сусідній країні у війні проти Росії.

Форум