Пятница, 26 апреля 2024 13:18

Сі Цзіньпін їде до Європи: з якою метою і як це може вплинути на війну Росії проти України

Лідери Угорщини і Китаю мають гарні стосунки в той час, коли напруженість між Пекіном та ЄС зростає

Лідер Китаю Сі Цзіньпін на початку травня відвідає Угорщину, Сербію та Францію у межах великого туру, що стане його першою поїздкою до Європи після пандемії. Що це означає в геополітичному плані? І чи зможе вплинути на війну Росії проти України?

Поїздка лідера одніє із найбільших країн світу відбудеться у вирішальний час, коли Росія просувається на полі бою в Україні, між Пекіном і Брюсселем загострюється економічна напруга, а США прямують до листопадових президентських виборів.

На цьому тлі Сі намагатиметься залагодити частину проблем, які утворилися у відносинах з Європою після його останньої поїздки на континент. Зокрема, він намагатиметься послабити деякі кроки Європейського Союзу у політиці так званого «зниження ризиків», яке Пекін розглядає як небажане зближення між Брюсселем і Вашингтоном проти Китаю.

Також на порядку денному буде участь Китаю у майбутньому мирному саміті у Швейцарії щодо війни в Україні, який запланований на середину червня.

Президент України Володимир Зеленський намагався залучити Китай до участі, як і канцлер Німеччини Олаф Шольц під час свого візиту до Пекіна минулого тижня.

Cі Цзіньпін приймав у Пекіні німецького канцлера Олафа Шольца 16 квітня

Cі Цзіньпін приймав у Пекіні німецького канцлера Олафа Шольца 16 квітня

Офіційні особи ЄС кажуть, що Пекін наполягає на тому, щоб Росія також мала місце за столом переговорів, з чим Київ (і, можливо, навіть Москва) зараз не бажає погодитися. Зважаючи на це, незрозуміло, чи буде Китай брати участь, чи бойкотуватиме переговори.

Річниця бомбардування посольства Китаю у Белграді

Дати євротуру Сі публічно не оголошували, але різні європейські чиновники вказували на 7 травня як день початку турне. Цю дату також згадували сербські ЗМІ, коли писали про час, коли Сі може відвідати Белград.

Ця дата має сенс, оскільки вона припадає на 25-ту річницю бомбардування силами НАТО посольства Китаю в Белграді, що є важливою подією у відносинах між країнами.

Зруйноване посольство перетворили на великий китайський культурний центр, який має стати найбільшим у Європі.

Я вже писав про цей центр під час поїздки до Белграда в 2022 році. Тоді він уже був завершений, і можна було побачити персонал, який входив і виходив з будівлі. Однак він досі офіційно не відкритий, і було припущення, що офіційні особи Сербії та Китаю чекали візиту Сі, щоб офіційно відзначити цю подію.

Сі Цзіньпін також відвідав це місце, коли востаннє був у Сербії в 2016 році. Тоді він поклав квіти та виступив з промовою біля пам’ятника на території комплексу на честь китайських дипломатів, які загинули під час атаки 1999 року.

Білборд у Белграді під час пандемії коронавірусу, на якому написано: «Дякуємо, брате Сі»

Білборд у Белграді під час пандемії коронавірусу, на якому написано: «Дякуємо, брате Сі»

Чому турне лідера Китаю важливе?

Візит до Парижа для Сі є можливістю зосередитися на ширших відносинах Китаю з Європою, але зупинки в Угорщині та Сербії дозволять Пекіну продемонструвати, що його вплив у Центральній та Східній Європі все ще непорушний.

Протягом останніх кількох років із формату 17+1 (дипломатичне угруповання Китаю для взаємодії з регіоном) вийшла Литва, а інші країни Центральної та Східної Європи знизили рівень свого представництва і загалом пріоритетність блоку для себе.

Демонстрація своєї важливості для такого члена ЄС, як Угорщина, також надсилає важливий сигнал. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заохочує китайські інвестиції та тісніші зв’язки з Пекіном в той час, коли Будапешт має розбіжності із Брюсселем. У лютому Угорщина оголосила про нову безпекову угоду з Китаєм, згідно з якою китайська поліція зможе вести патрулювання в країні.

Тим часом офіційні особи Угорщини та Китаю доволі активні напередодні візиту – ймовірно, вони прагнуть оголосити про нові ініціативи та прогрес у проєктах, які довго відкладали.

Зокрема, міністр економіки Угорщини Мартон Надь 18 квітня прийняв китайську делегацію, де вони обговорили, серед іншого, статус фінансованого Китаєм проєкту залізниці Будапешт-Белград вартістю 1,9 мільярда доларів США.

Форум